Mirja Serenius
Etelä-Suomen toimitilarakentamisen tulosyksikön johtaja,
Skanska
Työturvallisuuden kehittäminen on systemaattista, pitkäjänteistä työtä.
Haluamme Skanskassa olla työturvallisuuden edelläkävijöitä ja viedä koko alaa eteenpäin. Teemme aktiivisesti töitä edistääksemme välittävän ja turvallisen työkulttuurin kehittymistä kaikilla työmaillamme. Meillä on kunnianhimoiset tavoitteet tapaturmien välttämiseksi ja niiden riskien pienentämiseksi. Tärkeää on, että saamme jokaisen hankkeeseen osallistuvan sitoutumaan tavoitteeseen ja oman sekä työkaverin turvallisuuden parantamiseen. Viemme asiaa eteenpäin muun muassa koulutuksilla, työturvallisuusriihillä, ohjeistuksilla ja suunnitelmallisuudella.
Rakentaminen on pitkällä aikajänteellä muuttunut turvallisemmaksi. Skanskan tapaturmataajuus on alle alan keskiarvon, mutta yksikin tapaturma on liikaa. Vaikka toimintamalleja on kehitetty pitkäjänteisesti, työ ei ole vielä valmis. Olemme motivoituneita jatkamaan kehitystyötä, sillä jokainen ansaitsee turvallisen työympäristön.
Huolellinen suunnittelu ja työmaan johtaminen ovat merkittävä osa työturvallisuutta
Rakentamisen ja rakennustyömaiden turvallisuus koostuu monesta eri asiasta muodostuvan kokonaisuuden ja aikataulun hallinnasta. Huolellinen ennakkosuunnittelu on kaiken lähtökohtana ja edesauttaa onnistumista. Työmaalla työ tulee toteuttaa ennakkosuunnitelman mukaisesti. Eri töiden oikea-aikaisuus, eli niiden yhteensovittaminen vaatii erinomaista tiedonkulkua työmaalla.
Työturvallisuuden kannalta on oleellista, että onnistumme hyvin sen suunnittelussa. Suunnitteluvaiheen jälkeen on tärkeää viestiä asiasta työmaahenkilöstölle, jotta suunnitelmat jalkautuvat myös toteutukseen saakka. Turvallisuutta tulee johtaa päivittäin, ja tarvittaessa puuttua poikkeamiin.
Kunnolliset ja tarkoitukseen sopivat telineet, kulkutiet, valaistus, varastointipaikat ja henkilöstötilat ovat työmaan perusedellytys.
Turvallisuuden tunnistaa työmaalla
Hyvän turvallisuuden tunnistaa usein jo heti työmaalle mennessä. Työmaan yleisilme on siisti, materiaalit ovat järjestyksessä ja kulkuteiden merkintään on panostettu. Siisti ja turvallinen työmaa tukee myös työhyvinvointia, laatua ja tuottavuutta.
Lisäksi usein turvallisuutta lisää hyvä työskentelyilmapiiri, joka kumpuaa mutkattomasta yhteistyöstä ja työkavereiden arvostuksesta.
Työturvallisuuden lisäksi vastuullisuustyössä korostuvat erityisesti ilmasto- ja ympäristöasiat
Skanskassa vastuullisuuden osa-alueina ovat vastuulliset toimintatavat, ilmastoviisaus ja aikaa kestävät ratkaisut. Vastuulliset toimintatavat pitävät sisällään muun muassa turvallisuuden ja hyvinvoinnin varmistamisen sekä monimuotoisuuden ja välittävän kulttuurin edistämisen. LIFE – minä välitän -hankkeen kautta haluamme vaalia ja kasvattaa työkulttuuriamme niin, että henkilöstö valitsee luontaisesti omasta halustaan turvalliset toimintatavat joka päivä.
Kehitämme joustavia ja ilmastoviisaita ratkaisuja ihmisten ja ympäristön hyväksi, ja haluamme olla tässä edelläkävijöitä. Rakentamiemme ympäristöjen tulee tukea yhteisöjen kykyä sopeutua muuttuviin olosuhteisiin ja tarpeisiin. Luomme kumppaneidemme kanssa innovatiivisia ratkaisuja, jotka edistävät terveellistä elämää yli sukupolvien.
Nykyisin myös asiakasvaatimuksissa korostuu vastuullisuus, ja meille on tärkeää auttaa asiakastamme onnistumaan. Tarjoamme asiakkaillemme sopivimpia ilmastoviisaita ratkaisuja, mikä on linjassa myös oman hiilineutraaliustavoitteemme kanssa.